Notícies

L'escriptora cerverina Rosa Fabregat recull el sisè Premi Sikarra


dissabte, 18 de Març de 2017 Autor: Fòrum l'Espitllera

La Segarra ret homenatge a Rosa Fabregat per la seva obra literària i pel seu compromís amb Cervera, la Segarra i la seva gent

L'escriptora cerverina Rosa Fabregat recull el sisè Premi Sikarra Foto: Xavier Santesmasses

El Fòrum l’Espitllera i la Fundació Jordi Cases i Llebot van lliurar el passat dissabte, dia 18 de març, al Local social de Sant Ramon, el Premi Sikarra a l’escriptora cerverina Rosa Fabregat.

L’acte va ser inaugurat per l’alcalde de Sant Ramon, Aleix Bochaca, que va donar la benvinguda a tots els assistents, i especialment, a la Rosa Fabregat. La consellera comarcal, Núria Magrans, també va efectuar una salutació, en representació del Consell Comarcal de la Segarra.

El guardó es un reconeixement a la trajectòria personal i literària d’aquesta escriptora que sempre ha fet present el seu compromís amb el territori que la va veure néixer. En aquest sentit, un dels promotors de la candidatura de Rosa Fabregat al Premi Sikarra i membre de l’Espitllera, Albert Turull, va glossar els molts motius del reconeixement, com ara el seu treball com a escriptora i com a científica, per la seva lluita com a dona, pel seu compromís pel catalanisme i per ser “una ambaixadora que duu la Segarra a la sang”.

Rosa Fabregat, en el seu vital i sentit parlament, va recordar de forma emotiva dos poetes cerverins, Josep Solsona i Jaume Ferran, i també va voler deixar palès el seu compromís amb Catalunya recitant poemes d'Aribau, Verdaguer, Carner i Maragall, dedicades a la Catalunya del 1714. Pel que fa al territori, Rosa Fabregat va dir emocionada mirant al públic “aquí hi ha tanta gent que estimo, tanta gent que representeu el nostre país…”.

En aquest acte de lliurament del Premi Sikarra 2017 i davant d'un centenar de persones que omplien de gom a gom el local social de Sant Ramon, hi van actuar la Coral de Sant Ramon, amb un repertori de música moderna, i també el cantautor local Ramon Mitjaneta que va dedicar una peça, “On és aquell poble” a la seva vila i a la seva comarca.

Finalment, el president de la Fundació Jordi Cases i Llebot, Xavier Rivera, va evocar els anys d’infantesa de Rosa Fabregat al carrer Major de Cervera, on hi tenia la seva casa, i va rememorar alguns fets històrics que han tingut aquest eix urbà per escenari.

En les edicions anteriors, el Premi Sikarra s'ha lliurat a la cooperativa La Garbiana Pagesa de Tarroja de Segarra (2016), la Cooperativa l'Olivera de Vallbona de les Monges (2015), Càritas Diocesana de Cervera (2014), l'Associació d'Amics de l'Arquitectura Popular (2013), i l'activista cultural Armand Forcat (2012).

El guardó pren la forma i el nom de la moneda adquirida per la Fundació Cases i Llebot i el Fòrum l'Espitllera el 17 de març de 2011 que documenta l'origen del nom de la Segarra ja al segle III aC i que té la vocació d'esdevenir una icona que identifiqui els territoris de la Segarra històrica. El guardó és una escultura de l'artista Ana Marín-Gálvez que reprodueix la imatge de la moneda sobre una grisalla integrada en un perfil de fusta en forma d'espitllera.

Actuació de la Coral de Sant Ramon - Sant Ramon
Actuació de la Coral de Sant Ramon
Foto: Xavier Santesmasses
Actuació del cantautor Ramon Mitjaneta a la cloenda del Premi Sikarra - Sant Ramon
Actuació del cantautor Ramon Mitjaneta a la cloenda del Premi Sikarra
Foto: Xavier Santesmasses


Font: Fòrum l'Espitllera   + info (enllaç extern)

Etiquetes: premi sikarra rosa fabregat escriptora


Compartit per somsegarra.cat

Ho vols compartir?