Premi Sikarra

Premi Sikarra

Escultura del Premi Sikarra obra d'Ana Marín Autor: efes

El premi Sikarra va instituir-se l’any 2012, just un any després d’haver adquirit en pública subhasta un exemplar de moneda ibèrica del segle III a.C. que duu la inscripció “Sikarra”. Aquest fet la converteix en el testimoni més antic del topònim que dona origen a la nostra comarca i, des del Fòrum l’Espitllera, convenim que és el nom que ha de dur el premi convocat i atorgat des de l’entitat amb periodicitat anual, a la persona o entitat amb vinculació a la Segarra que hagi destacat per la seva trajectòria.

El premi és convocat en origen pel Fòrum l’Espitllera (avui EFES) i la Fundació Jordi Cases i Llebot. Consisteix en una peça escultòrica, creació de l’artista barcelonina Ana Marín, amb la fusta i el vidre com a materials. En fusta (de varietats diverses segons els anys) es representa la forma d’una espitllera, a l’interior de la qual hi ha una peça de vidre on s’hi representa en grisalla la cara més significativa de la moneda “Sikarra” (s.III aC), consistent en les dues pròtomes de cavall i la inscripció en grafia ibèrica. La descripció de l’obra i la seva simbologia queden recollides en el següent text de l’artista i escriptor Jordi Vilalta:
“La peça que us presentem és la representació de la representació d'un fet concret: el reconeixement d'una mirada.
Fixeu-vos: la fusta és la pedra dels castells segarrencs, sintetitzada en una espitllera des de la qual mirem enfora avui, al segle XXI, a través d'un esguard vitrificat del segle III abans de Crist. I la voluntat que ens empeny és la d'alliberar el passat perquè arribi al present en igualtat de condicions, fugint de la foscor dels mercats del col·leccionisme per instal·lar-se a la llum de tothom qui viu i estima la Segarra. Amb senzillesa i amb coratge.
I aquí rau la re-coneixença, il·luminada per les arts del foc que la grisalla evoca, i que el suport de l'espitllera, fent de gresol, recull i retorna a la ciutadania, sota la forma d'aquest premi Sikarra.”



Etiquetes: premi sikarra

Ho vols compartir?

divendres, 19 de Abril de 2024

Login

Premi Sikarra

Premi Sikarra
Premiats amb el Premi Sikarra